Triggerpunkt massage

Triggerpunktmassagens historie

Allerede før anden verdenskrig blev den britiske læge Jonas Kellgren, som en af de første, opmærksom på fænomenet refererede smerter. Han sprøjtede små mængder saltvand ind i kroppens forskellige muskler, og registrerede hvor smerterne strålede ud. I 40-erne genoptog dr.JanetTravell Jonas Kellgrens arbejde, en forskning hun fortsatte med helt frem til sin død i 1997. Janet Travell var den første kvindelige læge i Det Hvide Hus, og blev verdens kendt, da hun på det nærmeste helbredte præsident John F. Kennedy for de kroniske rygsmerter, som han pådrog sig under krigen i Stillehavet. Behandlingen bestod af injektioner i de myofascielle triggerpunkter, der udløste Kennedys smerter. Gennem mange års systematisk forskning identificerede Jannet Travell sammen med sin kollega dr. Davis Simons de områder i de fleste af kroppens muskler, der kunne udvikle myofascielle triggerpunkter og give anledning til refererede smerter.

Hvad er triggerpunkter

Triggerpunker er sammensatte muskelfibre som danner sensitive smertefulde knuder, hvor den motoriske nerve forbinder sig med musklen. Grundet de spændte fibre forkortes musklen, hvorved bevægeligheden bliver indskrænket. Ved uhensigtsmæssig brug af musklen trækker blodkarrene sig sammen, og medfører nedsat ilt forsyning samt ophobning af mælkesyre i blodet. Affaldsstofferne kan ikke komme væk ved egen hjælp, og der er opstået en såkaldt energikrise i musklen på samme måde som hvis en motor ikke kan standses på normal vis.

Dette kan f.eks resulterer i en stiv nakke. Når der presses på triggerpunktet opstår der lokale smerter, men også smerter som breder sig i visse retninger fra punktet, de sidste nævnte smerter kan være de stærkeste. Kroppens muskler har hver sit karakteristiske smerte mønster. F.eks kan en muskel ovenpå skulderbladet forårsage smerte som føles dybt inde i skulderbladet, men en hoftemuskel kan give smerter i lår og læg som næsten er identisk med iskias smerter.

Det er de aktive triggerpunkter som er smertefulde og passivt forkorter musklen samt forårsager muskel stivhed. Det er meget almindeligt at triggerpunkter varierer mellem 2 faser som kan opleves som noget der kommer og går. Det kan f.eks være ryggen som en del af tiden føles øm og stiv, men så giver slip fra tid til anden.

Hvordan foregår triggerpunktmassage

Behandlingen foregår ved let massage og specielle tryk teknikker og kan bl.a. anbefales til både akutte og kroniske smerter fra belastningsskader i hele kroppens muskulatur og led, statisk arbejde, dårlig holdning og stress. Når du får triggerpunkt massage vil du kunne mærke at du er overraskende øm i små lokale punkter når der trykkes, og at der er områder med mange spændinger/smerter som kan stråle ud til andre steder i kroppen. Et af de typiske triggerpunker vi har ligger i muskulaturen på bagsiden af skulderbladet. Når der behandles der kan det være rigtig ømt, og du vil formodentlig kunne mærke det trækker helt ud i fingerspidserne eller på forsiden af skulderen. Behandlingen udløser blandt andet hormoner lokalt i musklen, som er med til at smertelindre og få musklen til at slappe af. En afslappet muskel fungerer bedre, og du undgår de følgevirkninger der kan komme i andre dele af kroppen. Ved hjælp af triggerpunkt behandling kan musklens normalfunktion genoprettes. For mange år siden kaldte man triggerpunkt behandlingen akupunktur uden nåle, idet de fleste af punkterne er identiske med kroppen akupunktur punkter.

Efter hver behandling kan der med fordel påsættes kinesio tape på det/de omhandlede triggerpunkter for at at forlænge behandlingens virkning.

Efter 1 – 4 behandlinger opnås ofte smertefrihed og der anbefales herefter forebyggende behandling ca. en gang om måneden.

Der gives ikke triggerpunktmassage uden at bruge andre teknikker, selvom triggerpunktsbehandling rent faktisk ofte kan bruges alene til specifikke problemer.  Oftest suppleres der med fysiurgiskmassage eller sportsmassage.

Triggerpunktmassage suppleres ofte med en fysiurgisk -eller sportsmassage. Triggerpunktmassage/dybtegående massage kan godt gøre ondt, men har du smerter i forvejen er det, det hele værd når du efter massagen kan mærke, at triggerpunkt-massagen har hjulpet.

De mest almindelige årsager til at udvikle triggerpunkter er beskrevet her. Nedenunder ser du en triggerpunkt oversigt.

 • Skader i musklen – f.eks slag, stød eller overstrækning
 • Langvarig overbelastning – f.eks. computerarbejde eller træning
 • Akut overbelastning – f.eks. tunge løft
 • Angst og/ eller stress – det sympatiske nervesystem bliver aktiveret
 • Lokal nedkøling

trigger

Hvad kan triggerpunktmassage hjælpe på?

I benene kan behandling af triggerpunkter hjælpe på:

 • Løberknæ
 • Skinnebensbetændelse
 • Springerknæ
 • Iskias smerter

I armene

 • Musearm
 • Tennisalbue
 • Golfalbue
 • Seneskedehindebetændelse
 • Fingre der sover og føleforstyrrelser

Ved smerter i ryg og skuldre

 • Lændesmerter
 • frossen skulder

Nakke og hoved

 • Hold i nakken
 • Hovedpine
 • Spændte kæber

Kender du en med kroniske smerter eller tilbagevendende problemer, så del gerne indlægget.  Måske kan det hjælpe.

Vælg f.eks. mellem:
– Triggermassage af skuldre/nakke/ryg 30 eller 60 minutter.
– Triggermassage af nakke, ansigt og hovedbund 30 eller 60 minutter.
– Triggermassage af lænd og ryg 30 eller 60 minutter.
– Triggermassage af ben 30 eller 60 minutter.